Zucht of zegen?  Filmmaker en designer Keiichi Matsuda laat zien in deze SCI-FI video hoe ons leven eruit ziet wanneer de grens tussen online en offline verdwijnt en interfaces met een overload aan hologrammen ons leven bepalen.

Offline is the new black

De productie van Matsuda verschijnt in een momentum waarin offline een schaars goed is geworden en door een groeiend aantal mensen als ‘the new black’ wordt gezien. De onlangs in Amsterdam gelanceerde smartphone app White Spots kun je beschouwen als een maatschappijkritisch signaal dat voorziet in deze schaarste. Deze online tool helpt jou – ironisch genoeg – om wereldwijd te ontsnappen aan het alziende online-oog naar de offline wereld van wifi-vrije spots, de zogenaamde whiteposts.

 

 

Recht op digitale onbereikbaarheid

In Frankrijk komt een nieuwe wet in het Franse parlement: het recht om digitaal onbereikbaar te zijn. Vreemd genoeg alleen bij bedrijven met meer dan 50 medewerkers. Arm Frans MKB denk ik dan. Aanleiding voor de Franse wet zijn studies die een samenhang aantonen tussen permanente bereikbaarheid van medewerkers via email en werkgerelateerde stress. Zo wil de Franse overheid medewerkers beschermen tegen zichzelf en tegen hun baas. BMW, Volkswagen, Puma en Eon hebben al in 2014 het recht op digitale onbereikbaarheid ingevoerd.

Interface-overload

Maar, de discussie over recht op digitale onbereikbaarheid is al gedateerd voordat deze is goed en wel is voltooid omdat het email-overload als aanleiding heeft. De vraag wordt juist hoe overheid en bedrijfsleven in de toekomst zullen reageren op te verwachten klachten over interface-overload zodra de interfaces in onze brillen, contactlenzen, huiskamerramen, abri’s, reclamezuilen en koelkasten gebakken zitten. Het is nu al zo dat je duizelig wordt en hoofdpijn krijgt wanneer je een Virutal Reality bril langer dan 20 minuten op je neus hebt.

Secretary of Smart affairs

De Nederlandse overheid heb ik nog niet kunnen betrappen op een integrale digitale toekomstvisie zoals New York en Singapore. Dit wordt helaas ook niet heel waarschijnlijk met een premier Mark Rutte die het woord visie nog altijd ziet “…als een olifant die het zicht op de horizon belemmert.”

Mijn stelling: Na de verkiezingen in 2017 wordt het tijd voor een
Secretary of Smart City Affairs in Nederland die verantwoordelijk wordt voor een integrale digitale toekomstvisie.

Discussie

Als online-adept denk ik dat het belangrijk gaat worden dat mensen nog bewuster leren omgaan met de online wereld dan nu het geval is. En dat de tijd gekomen is dat we als samenleving het recht op onbereikbaarheid en misschien zelf ook het recht op onvindbaarheid (Google!), serieus vorm gaan geven.

Maar hoe gaat deze onbereikbaarheids-discussie een andere discussie kruisbestuiven? Namelijk de discussie over privacyregelgeving, waarvan de tendens nu is – mede onder druk van de Verenigde Staten – dat de deuren eerder wagenwijd opengaan dan dicht gaan.

Vragen

Hoe denk jij over een recht op onbereikbaarheid privé of werkgerelateerd?
Hoe denk jij over een Secretary of Smart City Affairs in Nederland?