“Een mindblowing zintuiglijke ervaring was het. Virtual Reality (Cinema) staat in de kinderschoenen, maar is veelbelovend, zowel voor de user experience als voor de marktingmogelijkheden.” 

Deze blogpost is een persoonlijke impressie van mijn Virtual Reality ontmaagding.  Samen met mijn 15-jarige dochter heb ik een bezoek gebracht in Samhoud Places aan ’s werelds eerste The Virtual Reality Cinema Amsterdam (open sinds 2 maart 2016).

Indringende zintuiglijke ervaring
In de VR Cinema boek je vooraf online kaartjes 12,50 euro per stuk voor een experience van een half uur. Mijn eerste gedachte was: best prijzig en kort. Maar ik wist niet was ik kon verwachten. Achteraf stel ik vast, het was het geld waard. En dat half uur blijkt voldoende voor een non-stop indringende visuele ervaring waarvan je een beetje moet bijkomen. Een medewerker van VR Cinema bevestigt dat op dit moment niemand een VR-bombardement aan hersenprikkels trekt voor de duur een 2,5 uur durende speelfilm.

Tussen asielzoekers in Calais
In haar eerste voorstelling laat VR Cinema een stuk of zes filmpjes zien, van animaties tot actiefilm.  Wat ik erg indrukwekkend vond was om virtueel rond te lopen in de ‘Jungle’, het vluchtelingenkamp in Calais dat is uitgegroeid tot een complete stad van tenten met afval. Ik voelde de beklemmende naargeestige sfeer om mij heen. Ook wanneer ik samen met illegalen ’s nachts over de hekken klim van een desolaat haventerrein, op zoek naar een trein naar het Het Land van Ooit.

De jungle in calais

Afrikaanse savanne
Ik beland in het lemen hutje van een Afrikaanse moeder met dochter. Ze zijn aan het koken in de hut. Ik zit met deze dorpelingen om het vuur en zie de rookkolom door het dak ontsnappen. Buiten zie ik nog meer hutjes om mij heen. Tegen zonsondergang loop ik met de dochter mee naar het dorp om licht te halen. Want er is geen elektra in haar huisje. Ik moet spontaan aan Plan Nederland en Waka-waka lampen denken. VR biedt oneindig veel mogelijkheden om de klantervaring te verrijken.

Diepzee
Ik ben ineens stuurman in de glazen cockpit van een onderzeeboot. Ik vaar diepzee door spookachtige diepzeegrotten. Door een verkeerde navigatie botst mijn vaartuig tegen een steile rotswand, degenereert en explodeert vervolgens.

virtual-reality-ervaring

Leunstoelreizen 5.0?
VR staat in de kinderschoenen, maar is veelbelovend. Ik stel mij de (nabije) toekomst voor … Ik wandel in interactieve VR-film over het dek in de speelfilm Titanic op het moment suprême. Ik sta op de brug als eerste officier naast Captain Kirk aan boord van starship USS Enterpise en beantwoord interactief een vraag die Kirk mij stelt.  Ik baan me een weg door de jungle van Kalimantan en voel de zengende hitte op mijn huid en de typische junglegeuren in mijn neus. Ik scheur op een sneeuwscooter door Antartica als onderdeel van een expeditie terwijl ik de kou daadwerkelijk voel op mijn huid. Ik wandel over de Brooklyn Bridge in New York en voel de zeebries door mijn haar.

Ik kijk uit naar een VR-ervaring met nog scherpere beelden dan ik nu heb gezien en ook nog eens verrijkt met een indringende gevoels- en reukervaring. Ik kan niet wachten op leunstoelreizen 5.0. Het lijkt mij een goddelijke ervaring.

Review van mijn dochter
“Ik vond de filmpjes leuk en afwisselend. De beeldkwaliteit van de gewone films mag wel wat beter. Ik vond het een mooie ervaring, maar wel vermoeiend voor mijn ogen. Ik denk niet dat ik het daarom na langer dan een half uur nog leuk had gevonden. Het is zo indringend!”

Programmering
The Virtual Reality Cinema Amsterdam komt in de nabije toekomst met een regelmatig vernieuwde VR-programmering.

De nieuwe revolutie bij Six Flags
Intussen draait Six Flags warm voor de lancering van Virtual Reality in haar Real Life Rollercoasters.