Kun je Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) inzetten om empathie en begrip te ontwikkelen? In deze derde blog over het Sign of Times #13 event in Amsterdamse Pakhuis de Zwijger (23 november 2016) aandacht voor AR in het medische onderwijs en VR voor safety trainingen.

Je virtuele been voelen

behrendt-hieckBeerend Hierck is als bioloog en docent verbonden aan Leiden University Medical Center / Leiden University Teachers Academy. Hierck werkt aan vernieuwing van het academisch medisch onderwijs. Hij heeft met zijn team een experiment ontwikkeld voor studenten Geneeskunde waarbij een virtueel anatomisch model van het menselijk been wordt verbonden met een echt menselijk been.

 

Beerend Hierck: “Wij gebruiken AR om een anatomisch model te positioneren in de ruimte zodat je dit van alle kanten kunt bekijken. Wij koppelen dit model aan het been van een student. Het anatomische model volgt de bewegingen van het been van de student. Tegelijkertijd kan hij de virtuele anatomische weergave van zijn been bestuderen.”

Voor het experiment maakt Hierck gebruik van de HoloLens van Microsoft. De Hololens werkt met Kinect-technologie (xBox): zodra de student beweegt, dan beweegt het anatomisch model.

schermafbeelding-2016-11-27-om-21-27-39

Het lichaam in 3D

Hierck wil de leereffecten van het experiment onderzoeken. In juni 2017 zijn de onderzoeksresultanten bekend: “Het vasthouden medische kennis is een belangrijke competentie van iedere arts. We onderzoeken hoe deze affectieve manier van leren de retentie en het overbrengen van kennis kan bevorderen.” Hierck wil zijn experiment uitbreiden van het menselijk been naar het gehele menselijk lichaam, zodra hij hiervoor de financiering rond krijgt.

 

VR learning on the job

schermafbeelding-2016-11-27-om-23-00-33Sam Ryan uit Wiconsin is creative meaning maker bij de Nederlandse start-up Alteract, een bureau voor immersive learning. Het Massachusetts Institute of Technology (MIT) is een van de investeerders in Alteract.

 

De missie van Alteract is: “We believe in making people more experienced at their jobs using immersive technologies (such as VR).”

Sam Ryan leerde ooit op school bij Geologie hoe gletsjers werken. Zijn docente demonstreerde dit beeldend aan de hand van een flinke laag honing welke over een boterham glijdt / kruipt. Zo ontdekte hij de kracht van visualisaties. Ryan ziet VR als het alternatief voor handleidingen en demo’s bij learning-on-the-job. Daarbij zullen in VR interacties met avatars uiteindelijk normaal worden.

Sam Ryan: “VR draagt bij aan meer begrip voor elkaar op de werkvloer wanneer jij je virtueel kunt verplaatsen in de rol van een collega. Ik denk dat VR in de toekomst meer verschuift in de richting van collaboration, social VR en multiplayer VR.”

 

Marcel van Kanten van KYODA Consultancy test de Fire Safety app tijdens het Sign of Times event in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger op 23 november 2016.

 

Fire safety VR app

Alteract ziet toekomstmogelijkheden voor de inzet van VR bij safety trainingen. Je kunt de performance van een deelnemer onderzoeken en meten. Echte safety training zijn tijdrovender en kostbaarder dan
VR-trainingen. Je kunt testen of iedere teamlid weet hoe hij zijn toegekende taken moet uitvoeren. Een voorbeeld is een Ambulance Vr-project voor broeders om te testen of ze tijdens de trainingen op de juiste momenten de juiste handelingen verrichten.

Alteract heeft een Fire Safety app ontwikkeld, waarmee je virtueel brandjes kunt blussen. Met de app won Alteract op 13 november 2016 de Industry Hack Award tijdens een hackaton. Hacking teams bogen zich over onder andere de vraag hoe de veiligheid op schepen beter gegarandeerd kan worden.

Sam Ryan: “We kontdekten dat als mensen op zee zitten, ze hun werk doen, maar er ook veel tijd over is. Die ‘verloren tijd’ kun je mooi inzetten om de productkennis en kennis van veiligheid aan boord te trainen.”

Lees ook…

De eerste blog Virtuele empathy bij kids over het Sign of Times #13 event in Amsterdamse Pakhuis de Zwijger (23 november 2016).
De tweede blog Virtuele empathy bij vluchtelingen over het Sign of Times #13 event in Amsterdamse Pakhuis de Zwijger (23 november 2016).